Preporuka










Pratite nas

Pristupi

Korisničko ime

Šifra



Niste još registrovani? Registruj se!

Izgubili ste Šifru? Zatražite novu OVDE.

Reklame























Hiararhija Clanaka

Clanci Pocetna » POTOP » NOJEVA BARKA

NOJEVA BARKA

Kao deca, mnogi od nas su culi pricu o opstem svetskom Potopu u Nojeve dane, kada su sve kopnene zivotinje usle u barku, dve po dve. Samo Noje i njegova zena, njihova tri sina Sim, Ham i Jafet, i njihove zene bili su spaseni. Vecina ljudi ne misli da se ova prica stvarno dogodila. Da li se mogla dogoditi ? Da li je to istorija ili je Biblija, kao i mnoge druge knjige, prepuna prica kao sto su Grimove ili Ezopove? Da li je istina stvaranje ili evolucija, katastrofizam ili uniformizam?

Stabilnost barke

Na jednom univerzitetu, na predavanju o hidraulickom inzinjerstvu, na kojem je trebalo da se nadje najstabilniji oblik broda, na zaprepascenje, profesor je rekao da je najstabilniji oblik bio Nojeva Arka. Biblija daje njene dimenzije: 300 lakata duga, 50 siroka, 30 visoka, sa prozorima velicine lakta, sa vratima sa strane. Bila su tri nivoa. Profesor je rekao za takav brod, mada je spor, skoro je nemoguce da se prevrne. Naravno, Noje nije nigde zurio! Takav oblik bi opstao i pri nasilnom naginjanju od 60 stepeni i vratio se u prvobitni polozaj. Dubina i sirina u srazmeri 6:1 daje stabilnost barci. Testovi o modelu broda prema kompijuterskim proracunima svi daju prednost obliku Nojeve barke. Godine 1844. Brunel je koristio slican srazmer u Velikoj Britaniji (97 x 15 x 10 m). Brunel je gradio prema iskustvu generacija brodograditelja, dok je Noje pravio po prvi put.

Kapacitet

Da li je takva barka zaista mogla da nosi sva stvorenja koja su neophodna da bi se nastanila zemlja posle Potopa? Danasnji lakat dug je oko 0,45 m, ali cak i da uzmemo kraci lakat, barka bi bila dimenzija 132 m x 22 m x 13 m. To bi dalo kapacitet od 38.000 m3 gde se moze smestiti 14.000 tona. To bi bilo jednako sa 522 standardna slepera, koja mogu da prevezu 125.280 ovaca. Postoji nekih 18.000 vrsta kopnenih zivotinja prosecne velicine slicnoj ovci, tako da cak ubrajajuci sve one koje su istrebljene od Potopa, bilo bi mesta za po dve na samo jednom spratu. Tako bi na drugom spratu bila smestena hrana (podrazumevajuci da zivotinje nisu bile u zimskom snu), a na trecem spratu bila je Nojeva porodica i svi koji su hteli da im se pridruze.

Kada govorimo o zivotinjama koje su usle u barku, treba napomenuti da nije bilo potrebno da udju sve tadasnje postojece vrste, vec samo osnovni tipovi koji su stvoreni u pocetku, posto oni u svom genomu sadrze celokupnu varijabilnost svih vrsta koje od njih nastaju. (slika)

Pri tim dimenzijama i kapacitetu, barka bi imala gaz od nekih 4,5 m, pa nije mogla da se nasuce u toku Potopa, jer nam je objavljeno da je voda bila 4,5 m iznad najviseg brda. Kada su se vode povukle, barka se zaustavila na planini Ararat, blizu Tursko-Ruske granice.
Vreme učitavanja: 0.03 sekundi!