Preporuka










Pratite nas

Pristupi

Korisničko ime

Šifra



Niste još registrovani? Registruj se!

Izgubili ste Šifru? Zatražite novu OVDE.

Reklame























Hiararhija Clanaka

Clanci Pocetna » POTOP » ZALEĐENI MAMUTI

ZALEĐENI MAMUTI

Vecina od nas je cula za zaledjene mamute, ciji su savrseno sacuvani ostaci pronadjeni u regionu Arktika. Postoje slike tih gigantskih slonova sa krznom, koji su za vreme velike mecave nabijeni zajedno u sneznoj ravnici, dok su tragajuci kroz sneg pokusavali da nadju hranu. (slika) Receno nam je da su njima evoluirali krzneni pokrivaci, koji su im pomogli da prezive veliko Ledeno Doba, i da je s vremena na vreme jedan od njih upadao u snegom ispunjenu pukotinu, ili ledenu reku, gde su se zaledili i sacuvali u stanju u kojem ih mi danas nalazimo. Kakve su cinjenice?

Mamuti su ziveli u suptropskoj klimi

Postoji izobilje cinjenica da je Zemlja nekada uzivala u toploj klimi. Nalazista uglja u polarnim regionima pokazuju da su bujne sume nekada rasle tamo gde je sada samo sneg i led. Opalo, 27 m dugo drvo vocke, sa zrelim vocem i zelenim listovima na svojim granama, pronadjeno je u zaledjenom tlu Novih Sibirskih Ostrva (New Siberian Islands), gde sada rastu samo 2,5 cm visoke vrbe.1 Fosili palme su pronadjeni na Aljasci. Trave, divlji zumbuli, ljutici i divlji grasak, koji su bili svezi u danu kada su bili pojedeni, pronadjeni su u ustima i stomacima zaledjenih mamuta.

Procenjeno je da pet miliona mamuta lezi sahranjeno na tlu Arktika

Tlo Sibira je prepuno kostiju mamuta koje su kopaci slonovace iskopavali tokom mnogo godina, i bar 20 hiljada zuba je nadjeno u samo jednom iskopavanju. Pored mamuta, tlo Arktika sadrzi ostatke preko 60 zivotinjskih vrsta, ukljucujuci nosoroge, kamile, konje, tigrove i antilope. Mnogi od njih leze u zaledjenom tlu, izmesani zajedno sa velikim kamenjem i korenjem drveca.

Mamuti (i ostale zivotinje) su naglo zatrpani u ledenoj katastrofi

Od eksperata za smrznutu hranu trazeno je misljenje o zaledjenim mamutima. Sta su oni rekli?

Duboko zaledjavanje ogromnih zivih mamuta, koji su bili izolovani debelim krznom, zahteva cudesno niske temperature ispod -101oC. Takve temperature nikada nisu zabelezene - cak ni na Arktiku.

Clanak dalje kaze: Ocigledno, u jednom momentu su mamuti mirno zvakali travu i ljutice koji su bujno rasli u suncanoj ravnici umerenog pojasa. U sledecem trenutku su bili izlozeni zestokoj hladnoci, tako da su bili zaledjeni tamo gde su stajali.

Vecina zaledjenih mamuta je pronadjena u stajacem polozaju, okruzena zaledjenim tlom. Tkiva njihovog tela i sadrzaj njihovih stomaka nije cak ni poceo da se raspada.

Za detaljniji izvestaj o nalazima zaledjenih mamuta pogledati tekst Tajna zaledjenih mamuta, koji je napisao Dr. Joseph Dillow, a koji je prevedena u Jugoslaviji od strane autora ove prezentacije.

Literatura

1. Charles Hopgood, The Mystery of the Frozen Mammoths, Coronet (September 1960), p. 74.
Vreme učitavanja: 0.03 sekundi!