Preporuka










Pratite nas

Pristupi

Korisničko ime

Šifra



Niste još registrovani? Registruj se!

Izgubili ste Šifru? Zatražite novu OVDE.

Reklame























POREKLO LETEĆIH SISARA

Za slepog misa se pretpostvlja da je evoluirao iz jednog insektivornog (insektivori ukljucuju stvorenja kao sto su krtice, rovcice i jezevi), neleteceg sisara. Fosilni slepi mis ima vrlo specificnu gradju. (slika) Zapravo, bila bi potrebna revolucija u strukturi, da bi se zivotinja kakva je krtica, rovcica ili jez pretvorila u sismisa. Kod slepog misa 4 od 5 prstiju ekstremno su dugi u poredjenju sa normalnom sakom, i podrzavaju krilnu membranu. U ovom slucaju, sledeci evolucioni scenario, jedan niz genetskih gresaka prouzrokovao je da cetiri prsta predackog sisara dobiju u duzini, dok su druge slucajne mutacije stvorile krilnu membranu, letecu muskulaturu, itd. O da, ne smemo zaboraviti sonarni sistem koji slepim misevima omogucava da nepogresivo lete i u totalnom mraku, takodje proizveden jednim nizom genetskih gresaka, naravno.

Ako su slepi misevi evoluirali iz jednog insektivora ili nekog drugog stvorenja, trebalo bi da se nadju prelazne forme koje bi dokumentovale poreklo ove i drugih struktura jedinstvenih za sismisa.

Kao sto je vec navedeno, takve prelazne forme nisu nadjene nigde u fosilnom zapisu. Najstariji poznati slepi mis je nadjen u steni za koju se smatra da je stara 50 miliona godina. (slika) Autori tvrde da nikada nije pronadjen fosil slepog misa stariji od ovog.

Dakle, imamo najstarijeg slepog misa za kog se zna. I sta je on? Stopostotni slepi mis. Kompletno odsustvo bilo kakvih prelaznih formi izmedju slepog misa i njegovog navodnog pretka ne daje odgovor, na osnovu evolucione hipoteze, na takva pitanja: kada, od cega, gde i kako su slepi misevi nastali?
Vreme učitavanja: 0.04 sekundi!